Penyimpanan Bahan Mentah
Penyimpanan
bahan mentah adalah merupakan sebarang tempat untuk penyimpanan hasil pertanian, baja, bijian dan bekalan yang
berkaitan dengan kemudahan pertanian yang digunakan untuk mencegah kerosakan
atau untuk penyimpanan sementara ketika pengeluaran tidak dapat memenuhi
permintaan (permintaan).
Tujuan
utama bijian disimpan secara baik di dalam stor adalah untuk menjaga kualitit
dan cirri-ciri bijian selepas daripada aktiviti penuaian dan pengeringan.
Tempoh
penyimpanan bergantung kepada ;
- · Keperluan pengguna
- · Keupayaan pengilangan bagi memproses bahan simpanan
Dari
aspek ekonomi, stor digunakan sebagai stok untuk tujuan bekalan atau untuk
mengekalkan harga. Sementara dari aspek pengilang stor adalah sebagai pusat
simpanan bahan-bahan.
Stor
penyimpanan bijian sangat baik jika ianya sentiasa kering, sejuk dan bersih.
Kehilangan bijian tahunan daripada penuaian kepada penggunaan bahan (bahan
akhir) adalah dianggar sebanyak 10% dari jumlah pengeluaran. Lebih kurang
separuh dari kehilangan ini berlaku ketika aktiviti penuaian, selebihnya adalah
semasa penyimpanan. Kehilangan ini boleh dikurangkan dan dalam kes penyimpanan
ianya boleh dikurangkan melalui pengamalan penyimpanan yang baik iaitu setiap
stor mestilah mempunyai system pengudaraan yang baik dan berkesan.
1.2 Perubahan Yang Berlaku Terhadap
Bahan Yang Disimpan
i.
Perubahan Kimia
- · Perubahan kimia yang berlaku disebabakan oleh kandungan lembapan (MC) dan suhu (T).
- · Dua factor ini dapat mempengaruhi hasil simpanan yang juga akan mentukan kualiti bahan yang disimpan.
- · Antara contoh perubahan kimia yang sering berlaku adalah seperti perubahan pada kandungan asid lemak, enzim, warna, vitamin dan sebagainya.
ii.
Perubahan Kadar Percambahan
· Benda-benda
hidup seperti bijian, buah-buahan dan sayuran perlu melakukan proses pernafasan
sepanjang masa ianya disimpan.
· Kuantiti
haba yang dibebaskan bergantung kepada kandungan lembapan dan suhu bahan.
· Keadaan
ini akan menyebabkan susutan kadar percambahan (viability) biji yang disimpan.
· Untuk
mengurangkan masalah ini, sistem pengudaraan yang baik perlu disediakan pada
sesebuah stor simpanan bijian untuk memindahkan haba yang berlebihan.
iii.
Perubahan Kandungan Mikro-organisma
- · Bila kandungan lembapan bertambah dan keadaan haba yang sesuai ianya akan menyebabkan mikro-organisma akan cepat membiak.
- · Ini akan menyebabkan pembentukan kulat dan yis mudah berlaku.
- · Kesannya ialah bijian yang disimpan akan menjadi busuk dan rosak.
iv.
Perubahan Populasi Serangga Perosak
- ·Populasi serangga perosak akan dipengaruhi oleh suhu dan kelembapan sesuatu tempat simpanan.
- Pada keadaan yang lembap, ia amat sesuai sebagai tempat pembiakan serangga perosak seperi lipas, tikus, ulat dan sebagainya.
- Kesannya ialah bijian yang disimpan akan rosak.
1.3 Parameter yang terlibat dalam
Penyimpanan
i.
Kandungan Lembapan
- · Kandungan lembapan adalah kandungan air yang dimiliki oleh sesuatu jasad atau yang terdapat dalam sesuatu bahan.
- · Kandungan lembapan diukur dalam unit %
ii.
Lembapan Relatif (RH)
- · Lembapan relatif (RH) ialah nisbah jumlah wap udara yang terlibat dalam atmosfera pada suhu spesifik dengan jumlah maksimum udara pada suhu tertentu.
- · Ianya diukur dalam unit %.
- · RH ditentukan oleh suhu dan MC diudara. Bila suhu tinggi pada keadaan MC yang tetap maka RH akan menjadi rendah.
- · Udara yang mengandungi RH yang rendah adalah sangat berkesan untuk tujuan proses pengeringan.
- RH adalah berkadar terus dengan MC dan berkadar songsang dengan suhu.
- · Bila suhu meningkat sebanyak 10 celcius akan menyebabkan lembapan relative (RH) menurun seabnyak 1%.
- · Kadar RH di Malaysia adalah diantara 70-80%.
- · Jadual 1.1 di bawah menunjukkan nilai keseimbangan MC (pada suhu 27 celcius) pada 70 % RH bagi berbagai jenis tanaman.
- · Nilai kandungan MC ini adalah nilai selamat untuk penyimpanan.
Jenis Tanaman
|
EMC pada 70 % RH
|
Jagung
Gandum
Beras
Padi
Kacang tanah (berkulit)
Kekacang
Biji Koko
Kopra (kelapa Kering)
Biji Sawit
|
13.5
13.5
13.0
15.0
7.0
15.0
7.0
7.0
5.0
|
Jadual
1.1 : EMC pada 70% RH
- · MC yang sesuai untuk penyimpanan bagi tanaman haruslah berada pada tahap 1-2% di bawah daripada yang disenaraikan dalam jadual 1.1.
- · Kandungan lembapan yang maksimumsemasa penuaian ialah diantara 20 – 23%.
iii.
Corak Keseimbangan antara MC dan RH
- · Semua hasilan pertanian mempunyai cirri-ciri keseimbangan di antara lembapan yang dikandunginya dengan wap air yang terdapat dalam udara.
- · Ini dikenali sebagai “MC/RH equilibrium pattern” (EMC).
- · Konsepnya ialah bila bijian yang mengandungi lembapan yang tertentu didedahkan kepada udara, lembapan akan mengalir keluar/masuk sehingga berlaku EMC dalam bijian dan udara.
- · Pengaliran keluar lembapan dari bijian kepada atmosfera berlaku bila tekanan wap air dalam bijian (TW 1) melebihi tekanan wap air dalam atmosfera. Gambarajah 1.1 di bawah menunjukkan proses tersebut.
- · Bila tekanan wap air bertambah maka RH juga akan bertambah.
Atmosfera
TW 2
Gambarajah
1.1 : Pengaliran keluar lembapan dari bijian.
iv.
Kecerunan Lembapan (Moisture Gradient)
- · Ialah merupakan perubahan atau perbezaan lembapan antara bahan bijian dengan atmosfera.
- · Ianya berkaitan dengan kelembapan bahan bijian dan kelembapan udara.
- · Ia juga berkaitan dengan perubahan suhu iaitu naik atau turunnya suhu.
v.
Pergerakan Lembapan (Moisture Migration)
- · Merupakan pergerakan lembapan dari kawasan suhu tinggi kepada kawasan suhu rendah.
- · Pergerakan lembapan terjadi disebabkan oleh perubahan suhu dalaman dan luaran dalam stor yang membawa bersama lembapan.
- · Pergerakan lembapan akan tetap berlaku walaupun bijian tersebut disimpan pada MC yang selamat dalam storan.
· Pergerakan
Lembapan berlaku disebabakan oleh beberapa faktor seperti :
- Kandungan
lembapan yang tinggi ketika mula menyimpan.
- Struktur
stor yang tinggi digunakan dengan sistem pengudaraan yang tidak sempurna.
- Perbezaan
yang ketara diantara suhu atmosfera dan suhu dalam bijian.
- Hasil
bijian disimpan semasa cuaca panas dibandingkan dengan sejuk.
vi.
Penumpukan Lembapan (Moisture
Accumulation)
- · Berlaku apabila udara didalam storan lebih panas daripada cuaca diluar storan.
- · Gambarajah 1.2a menunjukkan pergerakan lembapan (arus udara) dari bijian panas kepada kawasan sejuk di atmosfera.
- · Gambarajah 1.2b pula menunjukkan pergerakan lembapan (arus udara) dari atmosfera kepada bijian sejuk.
Gambarajah
1.2b : Pergerakan lembapan dalam storan
· Faktor
yang boleh meningkatkan berlakunya perolakan udara pada umumnya disebabkan oleh
pergerakan udara melalui bijian untuk mengekalkan suhu seragam dan secara
mengurangkan peralihan suhu pada permukaan hasilan(bijian) bagi mengurangkan
perolakan dan resapan.
· Peningkatan
lembapan dalam keadaan perubahan suhu yang mendadak menyebabkan perolakan udara
tinggi berlaku.
1.4 Pencegahan Penumpukan
Penumpukan lembapan boleh dicegah dengan cara menggerakkan udara melalui bijian untuk mengekalkan suhu yang seragam .
Terdapat beberapa kaedah untuk mencegah penumpukan lembapan. Antaranya ialah :
Penumpukan lembapan boleh dicegah dengan cara menggerakkan udara melalui bijian untuk mengekalkan suhu yang seragam .
Terdapat beberapa kaedah untuk mencegah penumpukan lembapan. Antaranya ialah :
- Pengalihudaraan Semulajadi (Natural Ventilation)
· Kaedah
ini menggunakan kelajuan angin yang bergerak melalui bijian sama ada dengan
menggunakan saluran atau tidak.
· Oleh
itu kesan yang disebabkan oleh pemanasan semulajadi boleh dikawal.
(a)Pengalihudaraan
Mekanikal (Mechanical Ventilation)
· Kaedah
ini menggunakan kipas dan susunan saluran yang sesuai di mana udara boleh
digerakkan menerusi hasilan.
· Tujuannya
ialah untuk mengekalkan suhu sejuk bijian.
· Hanya
udara secukupnya perlu digerakkan untuk mengekalkan suhu sejuk seterusnya dapat
menghalang berlakunya penumpukan lembapan.
(b) Memindahkan
Bijian
· Dipraktikkan
secara komersial.
· Prinsipnya
ialah bijian digerakkan atau dipindahkan mengikut tempoh tertentu seperti
setiap 3 minggu.
· Kos
untuk menyediakan peralatan tambahan seperti penggunaan penyangkut (conveyor),
pengangkut (elevator), pertambahan kawasan storan dan kerosakan pada bijian
menyebabkan kos untuk mengawal penumpukan lembapan lebih tinggi daripada kos
untuk menyediakan sistem pengalihudaraan.
(c) Mengacau
Permukaan Bijian
· Permukaan
bijian dikacau bagi mengelakkan berlakunya penumpukan lembapan atau bijian
rosak.
· Kandungan
lembapan bijian yang hamper dengan atmosfera adalah lebih rendah kandungan
lembapannya bagi bijian di bawah permukaan.
(d) Menggerakkan
Udara Panas
· Dengan
cara menggerakkan udara panas melalui bijian, kandungan lembapan akan dapat
dikurangkan kepada tahap yang lebih rendah daripada tahap yang sesuai untuk
storan.
(e) Penutupan
Permukaan Bin/Silo
· Tujuannya
adalah bagi mencegah perubahan yang besar terhadap suhu dan bagi mengekalkan
bijian dari panas dan sejuk yang melampau.
· Ketidakseimbangan
yang besar suhu bijian dan bahan bangunan dapat dikurangkan dengan menggunakan
permukaan yang bersifat “low absorption” (penyerapan haba yang rendah) pada
siang hari.
· Permukaan
yang memancar haba yang rendah pada waktu malam dapat mengurangkan permukaan
dari sejuk melampau iaitu melebihi suhu udara bila cuaca elok.
· Permukaan
yang menyerap haba kurang pada siang hari dapat menghalang permukaan daripada
meningkatkan kepanasan melebihi suhu udara dalam cuaca yang elok.
No comments:
Post a Comment