PENGERINGAN
1.0
Pengenalan sistem pemanasan
Pemanasan
adalah satu proses yang penting untuk kerja-kerja penghasilan haba bagi proses
pengeringan. Sistem pemanasan yang lengkap terdiri dari kipas, pemanas, sistem
saluran dan bin yang digelar “pengering dengan sistem pemanasan udara” (heaterd air dryers).
1.1Pengeringan
Udara Panas
Faktor-faktor
yang perlu diambilkira bagi sistem pemanasan udara :
- Kos bagi bahanapi dan kuasa pengering udara panas seharusnya hampir sama sebagaimana sistem penggerak udara pengering (forced air drying) bergantung kepada keadaan cuaca.Kos permulaan bagi sistem pemanasan udara untuk kegunaan perladangan adalah 2-3 kali ganda tingginya berbanding dengan sistem penggerak udara. Oleh itu, jumlah bahan /isipadu bahan yang tinggi perlu dikeringkan dengan sistem pemanasan udara ini bagi mengurangkan kos tetap operasi.
- Kadar peruapan lembapan meningkat dengan meningkatnya tekanan wap hasil dari proses pemanasan. Hasilan / bijian dipanaskan dengan udara pemanas; oleh itu kapasiti pembawa lembapan bagi udara pemanas adalah lebih tinggi berbanding dengan udara tanpa pemanasan.
- Kadar pengaliran udara
per unit isipadu hasilan/bijian tinggi bagi udara pemanas berbanding dengan
udara tanpa pemanasan.Aliran
udara sekurang-kurangnya 1.7 m3
- Keselamatan
hasil perlu diambilkira / diberi perhatian. Suhu
pengeringan bergantung kepada penggunaan hasilan. Bila
bijian digunakan untuk makanan haiwan, suhu udara adalah tinggi sehingga 149 celcius
- Keselamatan peralatan dan bangunan. Bahaya/bencana adalah lebih tinggi kemungkinannya berpunca dari api. Kawalan yang sempurna dibina bagi unit-unit komersial untuk meminimumkan punca bencana oleh api jika unti berkenaan diguna dengan rapi.
2.0 Pemanasan (Heaters)
Pemanasan terbahagi
kepada dua jenis berdasarkan kepada kaedah pemindahan haba iaitu pemanasan
secara terus (direct heating) dan juga pemanasan secara tidak terus (indirect
heating).
2.1 Pemanasan Secara
terus
Tiada permukaan pemindahan/penukaran
haba (heat-exchanger surface).
Hasil dari pembakaran
digerakkan melalui hasilan bersama-sama dengan udara pengering.
Murah dan amat berkesan
dalam penggunaan tenaga dari bahanapi.
Ia menjadi masalah
kerana berkemungkinan hasilan/bijian boleh dirosakkan oleh asap.
2.2 Pemanasan Secara
Tidak Terus
Mempunyai permukaan
bagi pemindahan haba.
Permukaan pemindah haba
dipanaskan terlebih dahulu.
Udara yang digunakan
untuk pengeringan dikeluarkan dan disebarkan di sekeliling bahagian luar
permukaan pemindahan haba dan seterusnya melalui hasilan.
Hasil dari pembakaran
dikeluarkan dan tidak dibenarkan bercampur dengan udara pengering.
Kos operasi agak tinggi
namun hasilan yang diperolehi adalah berkualiti.
3.0 JENIS-JENIS PEMBAKAR
(BURNERS)
- Pembakar gas petroleum cecair (LPG)
- Pembakar minyak bahanapi
- Pembakar bahanapi pepejal (sisa tanaman)
- Pembakar elektrik
3.1
Pembakar Gas (LPG Burner)
Prinsip
operasinya sama seperti Penunu Bunsen di
mana sebahagian atau kesemua udara untuk pembakaran mesti bercampur dengan gas
sebelum penyalaan. Pembakar gas adalah bertekanan tinggi iaitu jika gas berada
pada tekanan 350 – 800 kg/
(0.5 – 40 psi). Pembakar gas atmosfera yang menggunakan gas
pada tekanan 5 – 30 cm air (2 -12 inci air) paling popular digunakan disebabkan
oleh strukturnya yang ringkas.
Kelebihan
penggunaannya :
- Gas merupakan bahanapi yang senang diperolehi serta memenuhi keperluan .
- · Pembakaran lengkap senang dicapai (membakar tanpa asap dan bau)
- · Ianya tidak membenarkan kemasukan bau-bau yang tidak menyenangkan.
- · Sistem pemanasan secara terus boleh dilaksanakan iaitu tanpa memerlukan permukaan pemindahan haba bagi mengeluarkan hasil pembakaran.
- · Kehilangan haba sistem adalah rendah.
Kelemahan
penggunaannya :
- · Pembakar gas adalah mahal (kos operasi).
- · Mempunyai risiko kebocoran pada sistem.
3.2
Pembakar Minyak (Oil Burner)
Pembakar-pembakar
untuk industri menggunakan pam gear positif atau tangki tekanan mengisi
bahanapi bagi menampung keperluan minyak. Tangki bahanapi disambungkan kepada
pemampat udara (air compressor) bagi menggerakkan bahanapi melalui muncung
pengatom (atomizing nozzle) pada tekanan dari 2800 – 7000 kg/
(40 – 100 psi). Udara primer bagi pembakaran
dibekalkan oleh penghembus. Bagi memperolehi pembakaran yang lebih sempurna,
kawalan udara sekunder juga diperlukan.
Pembakar jenis aliran graviti atau ‘pot
pemeluwapan’ (vapourizing-pot) adalah sesuai bagi kerosene (minyak tanah) atau
sebarang bahan api cecair dengan suhu maksima (end point) tidak melebihi 316
(600
). Pembakar jenis ini popular digunakan
sebab ianya ringkas dan murah.
Minyak
bertekanan diarahkan ke ‘pot’ oleh injap pelaras. Bila bahan api tiba di
bahagian bawah ‘pot’, ianya akan memeruap (evaporated) dengan bantuan tenaga
radiasi (radiant energy) yang diterima dari ruang pembakaran. Wap akan naik
dalam ‘pot’ dan bercampur dengan udara primer yang masuk melalui lubang-lubang
di bawah ‘pot’.
Bila
pembakar beroperasi normal, campuran bahanapi-udara berhampiran dengan bahagian
bawah ‘pot’ adalah mencukupi (too rich) bagi membantu pembakaran. Api akan naik
ke atas daripada ‘rim’ dan pada ketika ini udara bercampur sepenuhnya dengan
wap bagi memberikan campuran terbaik untuk pembakaran.
Kelebihan
|
Kelemahan
|
|
|
3.3
Pembakar Bahanapi Pepejal (Sisa Tanaman)
Bahanapi
utama seperti kayu api, tempurung, sabut, tandan, sekm dan sebagainya.
Contohnya : pembakar menggunakan sekam. Sekam
padi membebaskan tenaga haba pada kadar 3500kg-cal/kg (6274 Btu/lb) bila
dibakar. Lebih kurang 20 kg sekam mencukupi bagi mengeringkan 1 ton padi dari
20% kandungan lembapan kepada 14% kandungan lembapan. Sebanyak lebih kurang 100
kg padi dapat menghasilkan 20kg sekam.
Kelemahannya
:
- · Kecekapan yang rendah dari segi penggunaan bahanapi dan kawalan suhu. Kawalan suhu adalah kritikal dalam pengeringan bijian. Kawalan suhu dalam dapur leburan (relau) yang menggunakan bahan mentah adalah rumit jika tanpa menggunakan pendandang stim (steam boiler).
- · Pengawetan tembakau merupakan contoh umum dalam penggunaan sisa tanaman seperti kayu api.
3.4
Pembakar Elektrik
Pembakar
elektrik sangat popular pada masa ini kerana ianya mudah dan tidak mneghasilkan
asap. Selain itu, pembakar elektrik juga mempunyai pengawalan suhu yang baik
iaitu menggunakan deria (sensor) yang dikawal secara automatik. Pembakar
elektrik biasanya digunakan dalam industri makanan seperti kilang roti dan kek.
4.0
Kaedah Pengeringan
Terdapat
berbagai kaedah yang digunakan untuk mongering bahan-bahan hasil pertanian.
Ianya boleh dikelaskan kepada dua kategori utama iaitu;
- · Pengeringan berkelompok ( Batch-type Drying)
- · Pengering Berterusan (Continuos Flow Type Drying)
4.1
Pengering Berkelompok (Batch-Type Drying)
Alat
pengering ini dibahagikan kepada dua jenis iaitu :
a.
Pengering Tong (Bin-Dryer)
b.
Pengering Talam (Tray Dryer)
4.1.1
Pengering Tong (Bin-Dryer)
- Pengering Dasar Dalam (Deep-Bed Drying)
- Pengering Dasar Rata (Thin Layer Drying)
4.1.1.1
Pengering Dasar Dalam
- · Biasanya dipraktikkan sebagai pengering setempat/di ladang dan pada masa yang sama bin boleh digunakan sebagai stor.
- · Sistem penyebaran udara melalui lantai yang berliang.
- · Kadar aliran per kaki padu bijian adalah rendah dan didasarkan kepada nilai minimum yang diperlukan bagi menghalang kerosakan (spoilage) bijian di dalam tempat penyimpanan.
- Kadar aliran udara berdasarkan kepada keperluan minimum disebabkan oleh kuasa yang besar diperlukan untuk menghasilkan tekanan tinggi bagi menggerakkan sejumlah besar udara pengering melalui bijian.
- Masalah utama dalam sistem ini adalah lapisan bawah mungkin mengalami pengeringan lampau (over dried) berpunca daripada pengeringan yang tidak seragam.
- · Penyelesaian bagi masalah pengeringan melampau adalah dengan menggunakan udara pengering pada suhu yang rendah dan perlu gunakan pengacau pada setiap masa sepanjang proses pengeringan.
- Lapisan bijian yang dilalui oleh udara pengering akan beransur kering kepada kandungan lembapan seimbang (EMC) selanjar dengan suhu dan lembapan bandingan (RH) udara pengering.
- Pengering hadapan yang bergerak sama arah dengan udara pengering akan terbentuk dan ianya perlu digerakkan secepat mungkin kearah lapisan atas sebelum wujudnya kulat.
- Kadar pergerakan pengering hadapan dikawal oleh halaju udara pengering.
No comments:
Post a Comment